Wit interieur: tijdloos of stijlloos?

De betekenis van de kleur wit in het interieur

“Wij willen een nieuwe keuken, een hoogglans witte keuken met een natuurstenen werkblad.”

Ja, daar hebben we ‘em weer zult u denken; wit!! Ik denk dat inderdaad negen van de tien verkochte keukens hoogglans wit van kleur is. Maar is de ene witte keuken ook de andere witte keuken? Dat niet natuurlijk, en dat komt dan weer door de stijl van de keuken. Stijl is afhankelijk van mode en tijd. Toch zeggen we vaak dat een witte keuken tijdloos is… Volgt u me nog?

Wit interieur: landelijke keuken

Wit interieur: landelijke keuken

Wit interieur: moderne keuken

Wit interieur: moderne keuken

Waar denk je aan bij de kleur wit? Sneeuw! Niet voor niets hebben de Eskimo’s meer dan honderd verschillende benamingen voor het woord ‘sneeuw’. Dit heeft vaak te maken met de hoedanigheid waarin het gebruikt wordt of zich bevind. Er is een ander woord voor sneeuw waarvan iglo’s gemaakt worden dan wanneer de sneeuw op je kleren ligt, en er zijn andere woorden voor sneeuw die valt, opwaait of pappig is. Dus hieruit blijkt al dat wit, in dit geval sneeuw, altijd onderhevig is aan stijl.

Is wit wel zo tijdloos zoals we zo vaak zeggen?

Als we het hebben over wit binnen het interieurontwerp dan denken we meteen aan Jan des Bouvrie. Hij heeft een aantal jaar geleden furore gemaakt met zijn modern landelijke witte stijl, tegenwoordig is hij vooral bekend van zijn witte interieurs in strakke, moderne stijl. Dus ‘wit’ en ‘stijl’ duiken weer bij elkaar op. Dus we mogen wel stellen dat zelfs de tijdloze kleur wit onderhevig is aan stijl. We spreken zowel over wit binnen de landelijke en moderne interieurs van meneer des Bouvrie, maar de kleur verschilt wel degelijk, over het algemeen zal het landelijke wit wat romiger van kleur zijn, en het moderne interieur zal eerder wat koeler ogen. Dus ook de interieurs van Jan zijn in de loop der jaren veranderd van stijl, ondanks dat hij trouw is aan een wit interieur.

Wit interieur: badkamer

Wit interieur: badkamer

Ik wit, hij wit, wij witten, iedereen wit

Vroeger witte men de muren van zijn huis. ‘Wit’ werd een werkwoord; “Ik wit de muren van mijn huis”. De Brabanders zijn er zelfs nog wat creatiever mee, die ‘witten’ niet beter. (weten niet beter-red.) Maar kocht je een nieuw huis, dan ging je als eerste de muren witten met witte kalk, later werd dit texen met witte latex. Het leek wel of men er niet over nadacht. Hup, de muren moeten wit zijn. De witte latex bij de bouwmarkt was niet aan te slepen. Een enkeling sprak nog wel over dat het er dan weer fris of ruimtelijk uit zag. Maar het leek of men er niet zo over nadacht en maar wat deed want het hoorde zo.

Wit interieur: Scandinavisch interieurontwerp

Wit interieur: Scandinavisch interieurontwerp

RAL 9001 of toch crèmewit

Wit interieur: kleurstalenTegenwoordig wordt er meer over een bepaalde kleuren wit nagedacht. Vaak spreekt men over witten uit het RAL-kleurensysteem. Moet het RAL9001, RAL9010 of toch RAL9016 zijn? Ook hier zie je wel een modebeeld. Zo was RAL9001, een crèmewit, een paar jaar geleden de “standaard” wit, nu neigen we al meer naar RAL9010 en zelfs RAL9016. Dit is wat duidelijker communiceren dan het kleurensysteem van de bouwmarkt waar over ‘wolkenwit’, ‘sneeuwwit’ of ‘melkwit’ gesproken wordt. Vaak is dit systeem wel ge-ent op het Sigma-kleurensysteem, maar iedereen heeft net een ander idee bij ‘wolkenwit’ mocht je net een slechte bui hebben…

Misschien omdat ‘het zo hoorde’ om de muren wit te maken, dat ik toen ik jonger was zo’n hekel had aan witte muren. Het kon allemaal wel wat spannender in mijn beleving. Ik heb de muren van mijn tienerkamer dan ook allerlei kleuren gehad, van mint-groen tot oud-roze en aubergine. Toen ook het aubergine schilderen van het plafond ter sprake kwam, heb ik moeten praten als brugman om dit bij m’n ouders voor elkaar te krijgen. Want ‘je maakt de ruimte daardoor wel erg klein hoor’, èn, daar is ie weer; het plafond hoort wit. Als puber was je nu eenmaal anti alles wat zo hoorde en niet opzoek naar ruimtelijkheid maar naar je eigen veilige cocon, dus dat donkere plafond paste er perfect bij!

Ook witte meubels hebben het moeten ontgelden. Die kregen dezelfde ‘spannende’ behandeling als muren en plafond, beginnend met mint-groen, via enkele fases uiteindelijk naar aubergine. Om vervolgens jaren later te verhuizen naar de plaatselijke kringloop omdat je ‘bent uitgekeken’ op het betreffende kastje.

Sneeuw-wit, room-wit, eiwit, magnolia-wit, witgoed

Als we kijken naar de betekenis van de kleur wit komen associaties als puur, rein en maagdelijk als eerste boven drijven. Vandaar ook dat bruiden van oudsher in het wit trouwen, toen men er nog van uit ging dat de betreffende bruid als maagd het huwelijk in zou stappen.

Voor het interieur van ziekenhuizen, slagerijen en abattoirs wordt ook vaak voor wit gekozen vanwege de reinheid. Vuil is goed te zien, en als het niet schoon te krijgen is met de bekende huis-tuin-en-keuken-middeltjes, dan kan bleek ook altijd nog uitkomst bieden. Dit zijn allen niet al te vrolijke plekken, vandaar dat we het vaak over klinisch-wit hebben. Het meest heldere, bijna lichtgevend koel wit, dat is mijn associatie bij dit soort interieurs.

Wit interieur: klinisch witOver bleek gesproken, dit staat vaak synoniem voor koud wit. Als je bleek, pips of witjes bent, dan is er iets aan de hand, je huid verliest zijn blosje en de blauwe aderen worden zichtbaar, dat associëren we met kilte of kou. Ik liet de kleur blauw al even vallen. Dit is een koele kleur, dus wit met een koele uitstraling.
Hebben we het over warm-wit, dan hebben we daar vaak een wat prettiger gevoel bij, magnolia-wit, room-wit, ei-wit, witten met een vleugje roze of geel.

Een litertje volwassen-wit graag

Door de jaren heen lijk ik wit beter te zijn gaan begrijpen. Ik sta meer open voor wat wit me te vertellen heeft en ik redeneer niet alleen vanuit “saai-wit met een vies, grijs waasje”, maar sta open voor al zijn facetten. Dat maakt wit eigenlijk ontzettend spannend en met zijn compleet eigen verhaal dat iedere keer weer anders is. Hoe wit met het licht speelt, soms is wit de blikvanger, de ster van de show, en soms is wit de geduldige figurant. Het lijkt net alsof het met een bepaalde fase van volwassenheid te maken heeft dat je wit begint te waarderen. Mijn conclusie is dat wit niet tijdloos of stijlloos is, maar smaakvol!

 


Fotocredits uitgelichte afbeelding: Gravity Home

By | 2018-12-21T11:31:56+00:00 augustus 10, 2016|Interieur|7 Comments

7 Comments

  1. Sharon 15 augustus 2016 at 18:33 - Reply

    Heel leuk artikel Jorien!Wit rules! Gewoon omdat het rustgevend werkt. Witte muren, witte houten vloer, maar dan wel met een grote massieve houten tafel.
    Succes met je blog

    • Jorien Mol 29 augustus 2016 at 13:07 - Reply

      Hoi Sharon, dankjewel voor je compliment! Ik zie die mooie massief houten tafel al voor me, via DIM toch?

  2. Abbey 16 augustus 2016 at 10:15 - Reply

    Wat een leuk artikel weer!
    Je kunt toch echt alle kanten uit met wit (en met Jorien)
    Ga zo door!

    • Jorien Mol 29 augustus 2016 at 13:10 - Reply

      Dankjewel Abbey!

  3. Peter Senders 16 augustus 2016 at 11:00 - Reply

    De verleiding… Verder gaan met het Witte Dorp; Wit licht; Wit als ondergrond; Wit als schutkleur; zwart-Wit; Witwassen: je hebt een geweldig beeldend onderwerp aangesneden Jorien! petje af voor deze strakke blog, een stukje wit-goud 🙂

    • Jorien Mol 29 augustus 2016 at 13:04 - Reply

      Dankjewel voor je compliment Peter! Je meldt nog een paar interessante associaties met wit, misschien vraagt dit onderwerp om een deel 2…?!

  4. Keukenloods 23 augustus 2021 at 09:06 - Reply

    Wat mooi die moderne keuken, zeg! Scandinavisch blijft toch wel de trend, he? Leuk artikel!

    Gr, Carla

Leave A Comment