Help, een verzameling!! Hoe spaar ik mijn interieur?

Iedereen spaart of verzameld wel iets, of het nu spaarpunten van de koffie zijn of een verzameling vingerhoedjes, al dan niet ge-erft, of je bent helemaal fan van een leuke boyband en behangt je kamer met posters, inclusief het plafond. Kortom, meestal is het iets wat je leuk of mooi vind. Soms gaat het om het product zelf en soms om het doel wat het product mogelijk maakt, zoals een dagje uit met de zegeltjes van de lokale supermarkt.

Fases

De manier van sparen of verzamelen kan per leeftijd verschillen. Als je jong bent ‘spaar je ze alle vier’ van “de grote Gele M”. Bij deze verzameling gaat het waarschijnlijk meer om de beleving dan om het gespaarde product.
Als je een tiener/puber bent spaar je alles van die ene boyband (hé, daar heb je ze weer), waarschijnlijk omdat je net interesse in jongens of meisjes krijgt en je ouders het vreselijke muziek vinden. Deze trend zet zich vaak door tot aan de schoolagenda aan toe.
Mocht je rond die leeftijd nog in het bezit zijn van een honden- of kattenagenda, dan ben je gewoon nog niet toe aan de puberverzameling en komt deze fase nog.
(Ouders ben op uw hoede)

De puberverzameling houdt vaak een paar jaar aan, er kan soms nog een switch gemaakt worden binnen dit genre, mocht er een ‘breakup ‘ plaats vinden.

Rond de leeftijd van de adolescent staat de verzamelwoede vaak even stil, de puberverzameling wordt opgeborgen en men is opzoek naar zichzelf incluis een passende verzameling.

Verzamelwoede

 

In de leeftijdscategorie tussen vijfentwintig en dertig ontstaat er vaak een persoonlijke interesse en uiteindelijk volgt er een verzameling. Deze verzameling zal gedurende je leven met je meegroeien, en in perioden meer op de voorgrond treden of even verstoffen.
Maar zelden tot nooit zal er echt definitief afscheid genomen worden, want er zit toch een hele historie aan vast.

Sparen of verzamelen ?

Maar is er nu een verschil tussen sparen en verzamelen? Hmm, eigenlijk op het eerste gezicht niet, want je doel is bij beiden om een grote hoeveelheid te vergaren. Je kunt bijvoorbeeld kattenbeeldjes sparen, maar je kunt ze ook verzamelen.

En tóch zit er een kleine nuance in.

Een sparing zet je vaak niet pontificaal in de woonkamer, die staat meestal op de bank of ligt in het keukenlaatje. Een verzameling is een ander verhaal, daar ben je trots op en wil je dus ook best laten zien.

Interieurtip: laat je verzameling zien!
Stop verzamelingen niet weg..
Daar raken we meteen de kern, ‘wat heeft verzamelen met het interieur te maken?’

Persoonlijkheid van de verzamelaar

Je wilt graag laten zien aan je bezoek waar jij al je tijd en ook nog wat bloed-zweet-en- tranen in hebt gestoken. We hebben allemaal wel een oudtante of buurvrouw met verzamelwoede die dolgraag wil vertellen waar ze haar laatste verovering vandaan heeft als je op de koffie komt.
Jij voelt je waarschijnlijk een olifant in haar porseleinkast op het moment dat je je koffiekopje van de salontafel pakt en bijna een Hömmeltje voor z’n koppie slaat.

Vaak kun je iemands persoonlijkheid af lezen aan de verzameling en hoe hij of zij met de verzameling omgaat. Zo kennen we allemaal wel het spookbeeld van overvolle woonkamers waar zelfs een ‘Laaf’ je op het toilet nog het papier aangeeft. Deze categorie is vaak wat chaotisch van aard en er zou hier en daar een stofwolkje kunnen optreden.

Ook zijn er mensen die alles achter slot en grendel hebben staan, en je er zelfs niet naar mag wijzen want zo voorzichtig zijn ze er mee. Iedere dag wordt hier trouw alles opgepoetst en afgestoft. Dit zijn vaak de kristalverzamelaars, een erg geordend groepje.

Mocht iemand in je omgeving niet in één van deze subculturen passen en meer wat weg hebben van verzamelaars uit de categorie ‘strandjutters die alles kunnen gebruiken en nergens afscheid van kunnen nemen, met als gevolg dat ze letterlijk verzuipen in de spullen’, hier is vaak sprake van verzamelwoede, dan vrees ik dat er een televisieprogramma aan te pas moet komen waar een psycholoog met deze persoon aan de slag gaat.

3 gouden interieur tips voor de verzamelaar

Maar hoe kunnen we nu het beste omgaan met een verzameling in het interieur ?
Om het wat overzichtelijker te maken even een lijstje:

1. Groeperen
2. Ordenen
3. Niet verzadigen

Groeperen:
Zet niet op ieder leeg plekje in je huis één enkel onderdeel van je verzameling neer. ‘Groeperen’ is een van de kernwoorden. Maak leuke combinaties van een aantal stuks uit je verzameling en zet deze in een groepje op een prominente plaats in je interieur. Zoals zo vaak in een groep heb je leiders en volgers, zo is dat ook binnen deze groep. Je hebt vaak een paar ‘klappers’ of aandachttrekkers binnen je verzameling, combineer deze met wat rustige, minder aanwezige ‘volgers’. Zo krijg je een mooie harmonie binnen een groep en zal de chemie van de groep ook als prettig ervaren worden.

Ordenen:
Eigenlijk is ordenen een gevolg van groeperen, want je hebt net een groep samengesteld en binnen deze groep moet het ‘netjes chaotisch’ zijn, het geheel moet een uitstraling hebben alsof je het ‘toevallig’ zo neer hebt gezet dus niet te strak en uitgelijnd. We weten vaak wel beter, toeval bestaat niet en is tot de puntjes geregisseerd, maar zo mag het er dus niet uit zien.

Interieurtip: Groeperen

Groeperen

Niet verzadigen:
Dit is misschien nog wel het belangrijkste kernwoord. Op het moment dat een verzameling geen aandacht en liefde meer krijgt van jezelf, maar ook niet van je bezoek staat er te veel en treedt er verzadiging op.
Houd het dus spannend, zowel voor jezelf als je bezoek, en zorg dat er iedere keer wat gebeurt.

Wissel geregeld wat onderdelen uit de groepen.

Dit kan inhouden dat niet je hele collectie te zien is maar enkele fragmenten. Zo blijft een verzameling leuk want je kunt je steeds opnieuw vergapen aan je spulletjes.

In een notendop zijn dit wat tips om samen te wonen met een heuse verzameling. Je mag niet verzuipen in de spullen maar je moet er mee kunnen pronken en er van kunnen genieten.

Het allerbelangrijkste is dat je je thuis voelt in je eigen huis!!

By | 2018-12-21T11:40:49+00:00 juni 7, 2016|Interieur, Vintage|1 Comment

One Comment

  1. Fest Amsterdam 14 oktober 2022 at 11:17 - Reply

    Wat een leuk artikel over het sparen van bepaalde interieur items, elke generatie heeft inderdaad een ander favoriet item om te sparen. Erg goed geschreven. Groetjes, Anne.

Leave A Comment